Откриха реставрирания средновековен храм "Йоан Алитургетос" в старата част на Несебър.

Лентата беше прерязана от посланика на САЩ в България Ерик Рубин и кмета на града Николай Димитров. От три години американското посолство и общината работят в тясно сътрудничество за възстановяването на църквата, която е една от знаковите забележителности на града и паметник със световна значимост.

Реставрацията на "Йоан Алитургетос" се извърши в периода между 2015г. и 2018г. със средства от Посланическия фонд за опазване на културното наследство и посолството на САЩ в България.

Снимка 388547

Източник: Община Несебър

Храмът е построен през XIV век и е на повече от седемстотин години. Според местни предания той е останал неосветен, но писмените извори свидетелстват, че в него са били извършвани богослужебни ритуали.

Църквата има богата фасадна орнаментика, изработена от тухли и камък.

През 1913г. земетресение нанася сериозни поражения в горната част на храма. От тогава той е във вида, в който го познаваме днес.

През последните 20 години на миналия век са предприети мащабни брегоукрепителни действия заради сериозните свлачищни процеси по крайбрежието.

Снимка 388549

Източник: Община Несебър

Към началото на 90-те години специалисти забелязват появата на пукнатини по северната фасада на храма и се налага изработването на реставрационен проект.

Към момента общината продължава с плановите реставрационни дейности и на други обекти със статут на културна ценност по маршрута "Духовен път". Целта е Несебър да се превърне във водеща дестинация за религиозен и културен туризъм от национално и световно значение.