Столична община започва да събира стари гуми от домакинствата. Целта на инициативата е да се намали възможността този вид отпадък да се изхвърля безразборно и да не се замърсява околната среда.

През почивните дни, 16 и 17 декември, от 9 до 15 часа жителите на район "Младост" ще имат възможност да се освободят от старите си гуми. За целта се откриват стационарни пунктове и мобилен пункт.

Ето и адресите на 5 временни стационарни пункта:

  • квартал "Горубляне" - ул. "Цветна градина" до Стадиона;
  • ж.к. "Младост 4", ул. "проф. Александър Танев", терен срещу колелото на автобуси с № 213, 76;
  • ж.к. "Младост 3", ул. Жечо Гюмюшев", терен преди пресечката с ул. "инж. Георги Белов";
  • ж.к. "Младост 1", ул. "митрополит Серафим Сливенски" на терен до дърводелски цех;
  • ж.к. "Младост 1", ул. "проф. Марко Семов" и ул. "Андрей Сахаров";

Жителите на кварталите "Горубляне" и ж.к. "Младост 2" ще могат да се възползват и от мобилния пункт за събиране на гуми. Всеки жител, който желае да се отърве от старите си и излишни гуми, може да позвъни на телефон 0882 271 215 и да извика мобилния пункт до удобно за него място. На телефона гражданите трябва единствено да посочат информация за точния си адрес.

През изминалата седмица Столична община проведе същата инициатива в квартал "Овча купел". Тогава бяха събрани 960 гуми.

От СО напомнят, че търговските обекти, в това число всички автосервизи и пунктове за смяна на излезли от употреба гуми, са задължени да имат сключен договор с лицензирана фирма, на която да предават събраните гуми. Всеки обект, който нарушава тази разпоредба, подлежи на санкция. Глобите са това възлизат в размер от 1 400 до 4 000 лв.