"За първият месец от кризата имаме всичко налично. Имаме различни сценарии. Работим по това да въвлечем и други служби към социалния патронаж. В краен случай ще има и доброволци. Ако в даден момент, имаме нужда от още хора, ще обявим публично телефон, на който да се свържат с нас. На този етап всеки, който иска да бъде полезен, може да помогне на свой възрастен съсед", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Д-р Кунчев: Положителните проби за коронавирус станаха 110

Д-р Кунчев: Положителните проби за коронавирус станаха 110

Само преди два часа те бяха 107

"В момента фонд "Безработица" има достатъчно ресурси. Ще има и специално постановление на МС, в което ще можем да видим критериите за фирмите, които могат да кандидстват. В закона няма да бъде написано, че работодателят ни може да ни изпрати в принудителен платен отпуск. Нашата цел е да запазим работните места. Затова пускаме и схемата за заплащане на работната заплата в размер на 60 към 40", каза още Сачева.

Италия задмина Китай по жертви на коронавируса, вече 3 405 починали

Италия задмина Китай по жертви на коронавируса, вече 3 405 починали

Само за денонощие са починали още 427 души

Тя коментира и какво да правят родителите, чиито деца не са на градина и няма кой да ги гледа. "Всеки случай е много индивидуален. Те биха могли да ползват неплатен отпуск. Даваме възможности за използване на детски кътове, но към момента сме спрели услугата. Обсъждали сме идеята да се открият защитени детски градини и училища. На този етап най-доброто решение е да търсят помощ от близки", поясни социалният министър.

"Бременните жени са най-уязвими. Независимо от карантината, те трябва да ходят на прегледи", заключи Сачева.