Над 300 миньори може да останат без работа в Рудозем, съобщава БНР.

Причината е, че предприятието "Рудметал" ще бъде затворено.

Кметът на община Рудозем Румен Пехливанов обясни, че повече от година има затруднения в работата на предпирятието. Тъй като през последните месеци рязко е спаднала цената на металите на международните борси, се е стигнало до ликвидиране на дейността.

Той подчерта, че за Рудозем рудодобивът е структуроопределящ отрасъл. По негови данни в "Рудметал" са заети 350 души, като около 300 души се очертава да загубят работата си до месец.

Пехливанов поясни, че физическата ликвидация на един рудник означава той да бъде наводнен, което означава, че е почти невъзможно да бъде пуснат отново при интерес от нов инвеститор.

От предприятието вече са уведомили Инспекцията по труда за предстоящите съкращения. Ние сме малка община и това е страхотен удар върху местната икономика, изтъкна кметът.

Той посочи, че се търсят варианти за привличане на друг инвеститор, който да поеме рудника.

От своя страна изпълнителният директор на "Рудметал" инж. Митко Младенов обясни пред Радио Пловдив, че от началото на юни ще бъдат освободени 250 души - 90% от персонала на предприятието. Причината била, че заради пандемията спада търсенето и цената на металите на международните борси.