Проходът "Предела" е затворен за товарни автомобили, всички останали МПС трябва да се движат с вериги, съобщават от пресцентъра на МВР.
В област Видин по пътя Видин-Арчар всички МПС да се движат с вериги.

Проходът "Петрохан" е затворен за почистване за всички МПС. В област Кърджали в района на Ардино товарните автомобили трябва се движат без ремаркета и полуремаркета.

Поради обилен снеговалеж сръбските власти не пропускат на своя територия товарни автомобили над 6 тона през ГКПП-„Връшка чука" и „Брегово", област Видин. Граничните пунктове със Сърбия са проходими при зимни условия. През ГКПП-Брегово и ГКПП-Връшка чука преминават всички превозни средства, но след пунктовете - на сръбска територия, товарните автомобили над 6 тона се отклоняват на обособени паркинги заради снегонявявания и нуждата от обработка на пътищата. Камионите ще бъдат пропускани постепенно.

В Главна дирекция „Гранична полиция" е получена информация, че македонските власти няма да пропускат товарни автомобили през ГКПП - Гюешево в двете посоки. Мярката се налагала заради снегопочистване на македонска територия.

Пътят с. Иваново- Харманли ще бъде затворен за движение на всички МПС.

Обстановката на територията на страната остава усложнена. Сняг вали в момента в Централна и Западна България, а дъжд в областите Хасково, Ямбол и Бургас.

Продължава обявеното бедствено положение за общините Харманли, Свиленград и Любимец.

Чрез Механизма на ЕС за Гражданска защита от Италия са получени 20 зимни палатки в помощ на пострадалите от наводненията в Хасковска област.

По решение на областния кризисен щаб е започнало аварийно отнемане на земна маса от стената на язовир „Елена" в землището на с. Елена. Организирано е денонощно наблюдение по течението на р. Бисерска.

Продължава възстановяването на дигите на река Марица в района на Свиленград. По данни на експлоатационните дружества състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Продължава контролирано да се освобождават обеми от язовирите „Тракиец", „Г. Трайков", „Йовковци", „Долни Чифлик", „Г. Чифлик", „Пчелник" и „Левка". Контролирано се изпускат води от малки язовири в общините Шумен и Търговище.

Екипи от Напоителни системи - ЕАД и Изпълнителна агенция по горите работят по осигуряване проводимост на р. Кричим. Превантивно се прочиства реката с цел безпроблемно изпускане на водни обеми от каскада „Въча". Екипи и техника на Напоителни системи осигуряват проводимост на напоителни канали в района на магистрала „Тракия".

Нивото на р. Тунджа в Елхово е 184 см, със спад 15 см от вчерашния ден, а при Ямбол - 230 см. Нивото на река Марица при Пловдив е спаднало с 20 см.
Работи се по подобряване на проводимостта на р. Камчия в участък от 500 м в с. Тича.

Констатирано е свличане на земни маси по левия бряг на реката при с. Дъбравино, както и на река „Бяла" в района на помпена станция между селата Одринци и Сив кладенец. Създадена е организация за постоянно наблюдение в критичните точки.
Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия.