Селскостопански самолет падна между Пазарджик и Пловдив, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на транспортното министерство. Инцидентът е станал в оризище.

Според говорителя на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов пилотът е в добро общо състояние.

По информация на БНР самолетът се е разбил в района на 105-ти километър на автомагистрала "Тракия". Инцидентът е станал в ранния следобед в оризище между Пищигово и Съединение на територията на Пазарджишка област.

На място са изпратени екипи на пожарната от Пловдив и от Пазарджик, полицията и спешна помощ.

Самолетът е паднал далеч от лентите за движение на магистралата. Той не задръства движението.

Припомняме, това не е първата авиокатастрофа в селскостопанската ни авиация.

През лятото на 2001-ва самолет Ан-2 се разби близо до русенското село Брестница, без да има загинали. Двамата пилоти усетили навреме, че двигателят на машината отказва и предприели приземяване над близката гориста местност.

На 11 април 2006 г. самолет на селскостопанската авиация Ан-2 се разби край Свищов. В машината е имало трима души - пилотът Евгени Панайотов на 42 години, Атанас Ганев на 23 години и 11-годишният Георги Данчев. Двамата мъже са загинали. Момчето бе в кома в болницата в Свищов с множество фрактури, черепно-мозъчна травма и леки изгаряния.

Същият ден - 11 април 2006 г. втори селскостопански самолет паднал около 18.10 часа край старозагорското село Пет могили. 49-годишният пилот е починал на път за болницата.

На 14 май 2008 г. самолет на селскостопанската авиация се разби на десетина метра от крайните къщи на варненското село Тополи. Пилотът е загинал.

На 20 май 2013 г. едноместен селскостопански самолет "Дромадер" е паднал край русенското село Пиргово. Пилотът е здрав и без наранявания. Няма пострадали хора.

В селскостопанската авиация има и инциденти с вертолети.

На 8 юли 2008 г. селскостопански хеликоптер падна край село Крайници. 65-годишният пилот е жив и е откаран в болница в Дупница с наранявания.

На 9 септември 2016 г. селскостопански вертолет пада в района на кърджалийското село Черна скала. Пострадалият пилот е транспортиран в болница. С вертолета са пръскали срещу горска процесионка.