Започна втората за годината ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От въздуха ще бъдат разпръснати над 1 млн. ваксинални примамки. Това ще стане с 10 специално оборудвани самолети. Разпръсването на ваксината ще започне от летище Лесново, София област и ще продължи от летище Ерден, област Монтана и летище Балчик, област Добрич.

В зависимост от атмосферните условия разпръскването на ваксините ще се извърши през следващите 20 дни, уточняват от агенцията.

Ваксиналните примамки ще бъдат разпръснати на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград. Над населените места и водоемите няма да се разпръскват, уверяват от БАБХ.

От агенцията поясняват, че примамките са с формата на кубче с размери 2х3х2 см. Те са със специфична миризма, привличаща хищниците. След като изядат примамката, те придобиват имунитет срещу бяс. Самолетите пускат примамките от 150 метра височина, като на един квадратен метър се изхвърлят по 20 броя. С помощта на GPS система се отбелязва мястото на пуснатата от самолетите примамка.

Ветеринарните лекари отправят препоръка на хората да не пипат с незащитени ръце ваксиналните примамки. Причината е, че ако външната обвивка е с нарушена цялост, ваксината може да бъде опасна за здравето. В случай, че човек докосне примамка, е препоръчително да се консултира с лекар.

От БАБХ уверяват, че ваксините не са опасни за здравето на останалите диви животни. За да не се натъкнат на предназначените специално за дивите хищници примамки, се препоръчва домашните животни да се държат затворени или на повод (за кучетата).

В съобщението до медиите се уточнява още, че ваксинацията е част от разработената от БАБХ Програма за надзор и изкореняване на заболяването бяс.