Самопрострелялата се курсантка от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново е с опасност за живота. Това съобщи на брифинг началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Той благодари на екипите от МОБАЛ "Стефан Черкезов" - Велико Търново за адекватната намеса снощи, както и на МВР за осигурения ескорт при транспортирането на пострадалата от самолета до ВМА.

Д-р Мутафчийски посочи, че пациентката е постъпила в стабилно, но тежко състояние.

Нещата за момента са добри, но има реална опасност за живота й, обясни ръководителят на Клиниката по интензивно лечение на ВМА проф. Евелина Одисеева. Тя не изключва да настъпят усложнения.

Транспортират самопрострелялата се курсантка във ВМА

Транспортират самопрострелялата се курсантка във ВМА

Тя ще бъде пренесена със самолет

Бригаден генерал Мутафчийски посочи, че нараняването е изключително тежко и в гръдния кош е попаднал не само проектилът на патрона, но и взривните газове, които допълнително са увредили тъканите.

Направеният още при пристигането скенер е показал почти унищожен горен лоб на левия бял дроб. Долният лоб и десният бял дроб са в добро състояние.

Началникът на ВМА допълни, че в близките дни може да се наложи повторна операция за отстраняване на горния лоб на левия дроб. Ако се стигне до там обаче, няма да има съществено повлияване в живота на пациентката, смятат от болницата.

"В момента има реална опасност за живота, така че, говорим в по-далечна перспектива. Лечението й ще продължи, колкото трябва. Ние правим всичко възможно, за да избегнем всякакви усложнения, но неминуемо - заради естеството на огнестрелното нараняване, такива може да има - от инфекциозно естество", заключи проф. Мутафчийски.

Стабилно е състоянието на самопрострелялата се курсантка

Стабилно е състоянието на самопрострелялата се курсантка

По думите на ген. Богданов е ранена в областта на гърдите, но сърцето не е засегнато

Припомняме, инцидентът стана около 19.30 часа вчера. Момичето се е простреляло в гърдите, докато е почиствало автомата си "Калашников". Пострадалата беше оперирана по спешност в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" във Велико Търново, а тази сутрин беше транспортирана във ВМА със самолет C-27J "Спартан".

По-рано началникът на НВУ бригаден ген. Пламен Богданов увери, че състоянието на курсантката е стабилно.