Саркофагът, открит на плаж в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна, е автентичен. Това установиха археолози от Регионалния исторически музей в морската столица, след като свалиха част от фасадната боя, с която беше покрита ценната находка, съобщава БНТ.

Експертизите на учените сочат, че той датира от II в. сл. Хр. и спада към т. нар. гирляндни саркофази от римската епоха, които се характеризират с богата орнаментика.

Културната ценност е изработена от черупчест варовик, характерен за Северозападна България.

От снимки, публикувани в социалните мрежи, става ясно, че дълго време саркофагът е ползван като барплот в едно от популярните заведения на плажа.

Бивш служител на реда намери античен саркофаг на плажа на "Св. св. Костантин и Елена"

Бивш служител на реда намери античен саркофаг на плажа на "Св. св. Костантин и Елена"

Саркофагът е транспортиран за съхранение в Археологически музей Варна

Археолози смятат, че това повдига сериозни въпроси за опазването на културното наследство у нас.

"Всеки предмет, който има археологическа стойност, независимо къде, кога и от кого е намерен, принадлежи на държавата. Тоест човекът, който го е намерил, е длъжен да го предостави на най-близкия музей", подчерта Александър Минчев, археолог от РИМ-Варна.

По негови думи полицията и прокуратурата трябва да разследват как саркофагът се е озовал във Варна, и то на плажната ивица.

Има какво да се направи от страна на съответните органи на властта и трябва да се направи, защото това вероятно не е единичен случай, отбеляза Минчев.