Нова интернет карта на София изработена от аерофотоснимки е публикувана на сайта на Географската информационна система-София (ГИС).

Аерофотозаснемането е извършено за цялата територията на Столична община, по поръчка на общинската фирма „ГИС-София" ЕООД. Снимките са направени през април-май 2008г.

Картата е качена на сайта на фирмата, като допълнителна тематична карта в информациoнната система, за он-лайн достъп до кадастъра на Столична община, iSofMap.

Изображенията визуализират състоянието на обкръжаващата среда с разделителна способност 1м, а информацията, която дават е същата като тази, която може да получите от сателитна снимка.

За момента са внедрени снимки само за част от територията, като се очаква до 2 месеца да бъде покрита цялата Столична община.

Информацията, която гражданите могат да получат безплатно за даден обект е местност, квартал, административен адрес, площ на обекта, брой етажи, предназначение на сградата.

Система iSofMap е доразвита и с тематична карта отразяваща всичките 1048 паметници на културата в столица. За всеки от тях е достъпна информация за местоположение, площ, предназначение, категория и документи, с които съответният обект е обявен за защитен паметник. Приложената галерия със снимки представя действителните обекти.

Достъпът и до двете нови карти е напълно безплатен и позволява както на хора специалисти, така и на неспециалисти да се информират за състоянието на интересуващия ги квартал, имот, къща или сграда в София.