Сдружение "Граждани за екология и сигурност" (ГЕС) настоява чрез пилотен проект "Зелен квартал "Стрелбище" да се построят гаражи и паркинги със средства на живущите върху общински терени. Експерименталният проект е приложим модел за София и страната. Целта е да се направи преди въвеждането на Зелена зона в столичния квартал.

На пресконференция в БТА арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България в периода 2010-2019 и част от ГЕС, обясни, че проблемите с паркирането и гарирането се отразяват на всички софийски квартали. За да се случи проектът, трябва да се направи така, че в Народното събрание да се приемат норми и закони, които да дадат разрешение за концепцията да се случи едно такова строителство на паркинги и гаражи върху общински терени.

Паркирането в ж.к. "Стрелбище" е затруднено, тъй като живеещите в квартала са между 22 000 и 24 000, а автомобилите - около 9 000. Въвеждане на Зелена зона обезпечава едва около 3 000 паркоместа, което автоматично поставя в незаконна среда повече от 2/3 от колите. ГЕС предлага да се построят гаражите и паркингите преди въвеждането на зелената зона в квартала.

На пресконференцията стана ясно още, че столичният район "Триадица" инициира обществено обсъждане за въвеждане на Зелена зона. В последствие се създаде Инициативен комитет, който организира и внесе в Столична община и в район "Триадица" резултатите от проведена анкета сред 670 живущи в ж.к. "Стрелбище". Според тях 94% от анкетираните не са съгласни с въвеждането на Зелена зона, докато не се реализират предвидените в ПУП-ПРЗ места за гаражи.

Къде да паркират софиянците си е проблем на Столична община

Къде да паркират софиянците си е проблем на Столична община

МВР обаче очаква съдействие за съхранението на конфискувани автомобили