Седем язовира в Хасково са особено опасни и трябва да бъдат празни. Това стана ясно по време на първата среща между ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и местната управа.

От ДАМТН започват серия от срещи с областните управители, на чиито територии има множество неизрядни язовири, съобщиха от Държавната агенция. Целта е превантивно да се вземат необходимите мерки, с които да се избегнат инциденти.

Уранът в норма, но водата да не се пие още, препоръчват експертите за Хасково
Обновена

Уранът в норма, но водата да не се пие още, препоръчват експертите за Хасково

Общата алфа активност показва превишения на контролните нива, според доклад

Първата среща беше по-рано през деня в Хасково. Това е областта с най-голяма концентрация на язовири - над 2 400. На нея присъстваха председателят на ДАМТН Петър Горновски, неговият заместник Валтер Василев, главният секретар на агенцията Валентин Чиликов и областният управител Станислав Дечев.

Инспекторите от надзорната агенция са проверили повече от 1800 водни обекта в региона, като при 572 от тях са установени несъответствия, стана ясно от разговора. Особено тежко е положението на 7 язовира, които трябва да се поддържат на кота мъртъв обем - т.е. напълно празни.

Ексобластният управител на Хасково на съд за наводнението в с. Бисер

Ексобластният управител на Хасково на съд за наводнението в с. Бисер

Обвинителният акт беше внесен близо 5 години след инцидента

"Тревожна е тенденцията както тук, така и на други места в страната, да не се предприемат действия по ремонт, въпреки неколкократните проверки и направените предписания от нашите експерти", подчерта председателят на ДАМТН Петър Горновски. По думите му, в процеса по подобряване на общото състояние на язовирите в страната е много важна ролята на областните управители, които са представителите на държавата по места, за да се принудят собствениците да изпълнят разпорежданията за гарантиране на безопасността.

Замърсяването на водата в Хасково - заради проучване за златодобив

Замърсяването на водата в Хасково - заради проучване за златодобив

Проучванията активирали процеси в бившите уранови мини

След Хасково от ДАМТН се срещнаха и с областния управител на Ямбол Димитър Иванов и неговия заместник Волен Дичев. Там тече съвместна проверка на ДАМТН и областната администрация на всички над 400 язовири на нейна територия. На срещата бе обсъдено как тези инспекции да бъдат максимално ефективни и за това бяха обсъдени предстоящи промени в Закона за водите и в частност регламентацията на контролните правомощия на държавната агенция.

Представени бяха и предложенията на ДАМТН за изменения на нормативната уредба и въвеждането на категоризация на язовирите в зависимост от обема и височината на стената, като по този начин ще се освободи административен капацитет за много по-засилен контрол на по-проблемните и тези със сериозни обеми.

ДАМТН контролни функции на язовирите и съоръженията към тях. От началото на годината са извършени 2 459 проверки, издадени са над 2 500 предписания за отстраняване на неизправности и са съставени 207 акта.

Само за последните три месеца, по разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов, бяха направени последващи проверки на всички проблемни язовири, за да се установи тяхното състояние.