Проучвания за златодобив в района на Хасково може да са активирали процеси в бившата уранова мина, което да е довело до замърсяването на водата в града. Това сподели Борислав Сандов от партията "Зелените" пред БНР.

Според него в района спешно трябва да бъдат направени проверки на всички водоизточници, особено тези, намиращи се в близост до бивши уранови мини. По думите му е необходимо това да стане с пълна прозрачност, както и резултатите от тези проверки да бъдат публикувани на сайта на институциите.

Според Сандов трябва и да бъде въведена програма за спешно обезопасяване на затворените съоръжения за добив на уран, която да бъде под прякото наблюдение на министър-председателя.

Уранът в норма, но водата да не се пие още, препоръчват експертите за Хасково
Обновена

Уранът в норма, но водата да не се пие още, препоръчват експертите за Хасково

Общата алфа активност показва превишения на контролните нива, според доклад

Припомняме, в края на април по време на служебния кабинет "Герджиков" бе открито повишено наличие на уран във водата в Хасково. По-късно се появиха съмнения за качеството на водата в Първомай и Велинград.

След това се излезе информация, че тези данни са били укрити, което доведе до широк скандал, включително и създаване на временна комисия в парламента, която да проучва замърсяването на водата с уран.

Бизнесът в Хасково страда заради водата с уран

Бизнесът в Хасково страда заради водата с уран

Печалба бележат само производителите на минерална вода