Бизнесът в Хасково търпи сериозни загуби заради водата с уран в града. Масово продукция от региона не се купува от търговската мрежа, алармират хасковски бизнесмени.

Водата все пак е основна суровина за редица стоки. Надписът по етикетите "произведено в Хасково" обаче плаши потребителите в останалата част на страната.

Припомняме, преди Великден властите откриха уран в питейната вода в Хасково. Здравните служби са засякоха завишени стойности и на "алфа активност". Наложи се част от водоизточниците да бъдат спрени.

Остава забраната за използване на водата в Хасково

Остава забраната за използване на водата в Хасково

Водата може да се ползва за къпане и миене

За повишено съдържание на уран във водата алармираха от Басейнова дирекция на 4 април. Веднага са взети извънредни проби от кладенците, които са изпратени за анализ.

Предварителните резултати показват, че във водата в четири от общо деветте тръбни кладенци, които снабдяват Хасково с питейна вода, има повишено съдържание на уран.

Институциите успокоиха, че водоподаването от тези кладенци е спряно и риск за здравето на хората няма. От официалното писмо от Министерството на здравеопазването пък стана ясно, че превишаването на тези показатели не е голямо.

Ликвидирането на уранови мини в миналото довело до проблема с водата

Ликвидирането на уранови мини в миналото довело до проблема с водата

Няма място за паника, смятат екоактивисти

Хората в Хасково са ядосани, защото институциите са мълчали, след като са знаели, че има проблем с водата. Засега печалби има бизнеса с минерална вода.