Във водата в Хасково продължава да има повишено количество уран. Това се посочва в становище на междуведомствената група на Министерство на здравеопазването (МЗ), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

От здравното министерство съобщават, че изпитването на питейната вода в Хасково продължава, съгласно техните и на Регионалната здравна инспекция изисквания.

Екоминистърът поиска помощ от колеги за водата с уран в Хасково

Екоминистърът поиска помощ от колеги за водата с уран в Хасково

Костова е изпратила писмо до енергийното и регионалното министерство

Припомняме, че преди два дни стана ясно, че водата в Хасково е с повишено съдържание на уран. Здравните власти увериха, че са взети всички мерки и опасност за населението няма. От Федерацията на потребителите в България обявиха, че превишените нива са още от октомври миналата година, но това е останало скрито. Те са категорични, че през определен период от време Хасково е подлаган на химически воден удар.

В становището на работната група се посочва, че в предварителните резултати на проби продължава да се отчита несъответствие по химичен показател уран. Пробите са изпитани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда.

Хасково периодично подлаган на химически воден удар

Хасково периодично подлаган на химически воден удар

Предупреждават от Федерацията на потребителите

Работната група отчита, че здравният риск е незначителен, но като превантивна мярка препоръчва водата от централното водоснабдяване в Хасково да не се използва за пиене и готвене. Обръща се внимание, че тя може да се използва без ограничение за къпане и миене.

От ведомството уверяват, че Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Хасково ще продължава да извършва мониторинг на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване.

Откриха уран във водата на Хасково

Откриха уран във водата на Хасково

Кладенците са изолирани, няма опасност за населението

На РЗИ са дадени препоръки, които са предназначени за ВиК оператора и община Хасково. Те са насочени към осигуряване на вода за пиене и готвене в детски и учебни заведения, болници.

От здравно министерство уверяват, че при получаване на нови резултати периодично ще се предоставя допълнителна информация.

Пред БиТиВи областният управител на Хасково Минко Ангелов обясни, че забраната за пиене и готвене с водата е превантивна мярка. Тя се е наложила заради отклоненията на съдържанието на уран. Забраната ще продължи от 2 до 15 дни.

В следващите два дни ще бъдат направени нови изследвания на водата от всички водопроводи.

Областният управител увери, че във всички квартали ще се разположат водоноски, за да може да се осигури питейна вода, особено за болниците и детските градини.

В Областната администрация се провежда спешно съвещание.