Министърът на околната среда и водите Ирина Костова поиска съдействие от министерствата на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството за осъществяването на мониторинга на подземните и повърхностните води.

Причината Костова да поиска съдействие е несъответствието в качестовто на водата в някои от кладенците за питейно-битово водоснабдяване на Хасково, където бяха установени отклонения по химически показатели "уран" и "алфа активност".

Припомняме, на 11 април, вторник, стана ясно, че Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" към министерството на околната среда и водите (МОСВ) е информирала Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково за установено несъответствие в качеството на питейната водата в града. При проверката е установено несъответствие по химичен показател "уран" и "алфа активност" в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от гр. Хасково.

Откриха уран във водата на Хасково

Откриха уран във водата на Хасково

Кладенците са изолирани, няма опасност за населението

Вчера, 12 април, стана ясно, че Районната прокуратура в Хасково се е самозезирала по случая от публикации в медиите. От прокуратурата са назначени експертни проверки, които да установят какво е качеството и състоянието на питейната вода в града, както и какви са причините за евентуалното ѝ замърсяване. 

Здравният министър Илко Семерджиев също коментира въпроса. Според него няма съществуваща заплаха за общественото здраве

По-рано днес областният управител на Хасково Минко Ангелов заяви, че за надвишените стойности на "уран" и "алфа активност" във водата на Хасково се е знаело от октомври миналата година. Ангелов разкри, че за проблемът се е зналело от резултатите от изследвания, проведени на 17 октомври 2016 г. и 9 ноември 2016 г. Според него причините тези изследвания да не бъдат оповестени публично не са ясни. 

Властите мълчали от октомври за урана във водата на Хасково

Властите мълчали от октомври за урана във водата на Хасково

Това обяви областният управител

По случая Костова е изпратила писмо до енергийния министър Николай Павлов. В писмото тя настоява да бъдат предоставени данни за мониторинга на подземните води в района на находищата на уран, където в миналото е извършван добив. Целта е да бъде установено какъв контрол се извършва, какви мерки са предприети за локализиране и ограничаване на разпространението на замърсяванията, както и дали са осигурени алтернативни източници на водоснабдяване на участъците, където са открити отклонения от допустимите норми.

Министър Костова очавка съдействие и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В писмо до служебният министър Спас Попниколов тя натоя да бъде осигурен пълен достъп до водовземните съоръжения, стопанисвани от ВиК операторите, за да може да бъдат взети проби от експертите на басейновите дирекции и лабораториите към Изпълнителната агенция по околна среда.