Районната прокуратура в Хасково се самосезира по случая с наличието на опасни вещества в питейната вода в Хасково. Разпоредено е и да се извърши проверка.

По информация от Районната прокуратура в Хасково, тя се е самосезирала заради публикации в медиите, сигнализиращи за наличието на по-високи стойности на "уран" и "алфа активност" в питейната вода в Хасково.

Откриха уран във водата на Хасково

Откриха уран във водата на Хасково

Кладенците са изолирани, няма опасност за населението

Припомняме, на 11 април, вторник, стана ясно, че Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" към министерството на околната среда и водите (МОСВ) е информирала Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково за установено несъответствие в качеството на питейната водата в града. При проверката е установено несъответствие по химичен показател "уран" и "алфа активност" в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от гр. Хасково.

Проверката по случая е възложена на ОД на МВР - Хасково и ще се извършва с оглед на данни за престъпление - замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

Предвижда се в хода на проверката да бъдат назначени експертни справки. Ще се изискат становища и информация от Министерството на здравеопазването, Районната здравна инспекция, Басейнова дирекция и ВиК в град Хасково за качеството и състоянието на питейната вода в града, както и за причините за евентуалното й замърсяване.

Срокът за приключване на проверката е 20 дни.

По-рано днес управителят на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков обясни, че уранът е установен при мониторинг на "Напоителни системи" в Хасково. Той добави, че веднага е взето решение за спирането на водата в засегнатите четири кладенци, както и че незабавно на хората е осигурен достъп до чиста вода.

Всички мерки за водата с уран в Хасково са взети, уверяват здравните власти
Обновена

Всички мерки за водата с уран в Хасково са взети, уверяват здравните власти

Няма съществуваща заплаха за общественото здраве

Въпросът беше коментиран и от здравния министър Илко Семерджиев, който заяви, че са предприети всички възможни мерки за установяването на причините и отстраняването на проблема. Той добави, че няма съществуваща заплаха за общественото здраве.