За урана във водата на Хасково се е знаело от октомври миналата година. Това твърди областният управител на Хасково Минко Ангелов.

Той разполагал с документи, които показвали резултатите от изследвания с дати 17 октомври 2016 г. и 9 ноември 2016 г., които доказвали това.

"Това пристигна с писмото на Басейнова дирекция, където изрично е казано, че има завишение на уран и алфа активност във водата на Хасково", уточни той пред БиТиВи.

Всички мерки за водата с уран в Хасково са взети, уверяват здравните власти
Обновена

Всички мерки за водата с уран в Хасково са взети, уверяват здравните власти

Няма съществуваща заплаха за общественото здраве

По думите на Ангелов, до момента не е ясно какви са причините тези изследвания да не бъдат оповестени към РЗИ и ВиК "Хасково".

Според наблюдаващия прокурор Кристина Жисова е рано да се говори за извършено престъпление, тъй като предстояли множество проверки на всички замесени институции.

От общината в Хасково все още няма официален коментар по повод скандалното мълчание във връзка с проблемите с питейната вода от последните дни.

Показатели като уран се следят от Министерството на здравеопазването чрез РЗИ на всеки 5 години, тъй като образуването на подобни метали във водата е много дълъг процес.

Подобно изследване е правено за последно през 2014 г., а редовното е трябвало да бъде направено през 2019 г.

В близост до затворените кладенци, в които беше открит радиоактивният материал, е имало уранови мини и се предполага, че именно оттам е дошло замърсяването.

Министерството на регионалното развитие е дало зелена светлина на ВиК "Хасково" да търси нови водоизточници.