Обновяват 416 учебни заведения, в които учат 255 269 деца и младежи, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при посещението си във Видин днес, където участва в дискусията "Европа в нашия дом". За целта са отпуснати 624 млн. лева от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020.

Министърът заяви, че ползите от този значителен финансов ресурс ще се видят след години, защото от това в какви условия растат, учат и спортуват българските деца зависи какви хора ще станат.

И през тази година ще продължи обновяването на българските градове, болници и паркове с финансиране от програмата.

Близо 210,4 млн. лева са отпуснати за Северна България. Тези средства могат да бъдат използвани от общините под формата на нисколихвени кредити и банкови гаранции в проекти за подобряване на градската среда и туризма.

Властта обеща до края на 2020-а голяма част от пътя Видин-Ботевград да е готов

Властта обеща до края на 2020-а голяма част от пътя Видин-Ботевград да е готов

След като Северозападът протестира и настоява за магистрала от Видин до София

От МРРБ призовават общините да бъдат активни. Едно от първите постъпили проектни предложения е за реставрация и адаптация на синагогата във Видин и превръщането й в културен център.

През последните две години в областта се отбелязва сериозен напредък и в подобряване на енергийната ефективност, кадастъра и трансграничното сътрудничество. Предстои да бъде осъществена и инвестиция за над 25 млн. лева във ВиК отрасъла. Проектът включва реконструкция на 1,5 км главен канализационен колектор във Видин и реконструкция на 15,57 км довеждащи водопроводи.

Министър Аврамова коментира и напредъка по проекта за пътя "Видин - Ботевград". Подготвя се обществена поръчка за строителството на участъка от Видин до Ружинци, която ще бъде обявена през пролетта. Вече има изготвени технически проекти и за трасето от Видин до Монтана.

Жалба пред КЗК спря обществената поръчка за пътя Мездра-Ботевград

Жалба пред КЗК спря обществената поръчка за пътя Мездра-Ботевград

Той е част от приоритетния проект Видин-Ботевград на АПИ и МРРБ

За участъка от Мездра до Ботевград вече са отворени шест оферти за строителството на Лот 2, а процедурата за Лот 1 се обжалва. На 14 февруари КЗК разгледа казуса и все още се очаква решението. Целта е реалното строителство по проекта да започне през тази година.

Искаме Северозападния регион да има по-ускорено икономическо развитие, каза още Аврамова и обърна внимание, че инвеститорите искат хубави пътища, за да вложат парите си, а също и обучени кадри.

При посещението си във Видин министър Аврамова инспектира работата на служителите на Националното тол управление на входа от Румъния. На Дунав мост 2 са продадени електронни винетки на обща стойност 50 234 лв.