Природозащитни организации от Русе ще сезират ДАНС заради отровата, която от половин година се разпространява в русенския парк.

Отровени са десетки не само бездомни, но и домашни кучета, съобщи БиТиВи.

Според природозащитниците може да пострадат и деца Освен, че са разлепили навсякъде предупредителни листовки, хората които се грижат животните, са сезирали русенската прокуратура, след което и Агенцията за национална сигурност.

Отровата във формата на кайма или друга храна се разпространява от половин година вследствие на което 70 кучета вече са мъртви.

Това е много опасна отрова, яркорозова е. Децата не знаят - виждат нещо розово, може да пипнат и да се отровят. Затова сме страшно обезпокоени,  коментира д-р Катерина Маркова.

Припомняме, преди дни в Младежкия парк в Русе бяха разкрити поредни два случая на натровени животни. В началото на април на същото място в града бяха намерени мъртви кучета, които също са били отровени. Дни след това в района, в близост до детска градина отново беше открито мъртво отровено куче.

Държавната агенция за национална сигурност се занимава с опасност за екологичната сигурност на държава и незаконно производство, съхраняване и разпространение на общоопасни средства, изделия или технологии с двойна употреба, отбеляза адвокатът Златан Златанов.

Русенските природозащитници се заканиха, че ако разпръскването на отровата не престане, ще преминат към граждански протести. Освен това ще потърсят международна разгласа на проблема като вече са се свързали с Бриджит Бардо