Сградата на Художествената галерия в Силистра се руши, съобщи БНР.

От фасадата ѝ падат огромни парчета. Догодина сградата навършва 130 години. Не е ремонтирана отдавна, а от години течащият покрив създава проблеми.

Преди три години е подписан договор за финансиране по транграничен проект за реновиране на Художествената галерия, което още не е започнало.

Сградата е строена през 1892 година за Педагогическо училище. По време на румънския период в Силистра там се е помещавала Административната палата. Днес в нея е Художествената галерия, която догодина също има юбилей - 50 години, обяснява директорът Йордан Колев.

През 2018 година Силистренска община печели проект и получава финансиране в размер на милион и половина лева за ремонт на емблематична за града сграда. Година по-късно вече има избран изпълнител, който чисто организационно не успява да се справи и Общината прекратява договора с него едностранно през 2020-а. Тогава е обявена и нова обществена поръчка, пояснява зам.-кметът по финансовите въпроси д-р Мирослав Тодоров.

Когато и да се случи този ремонт, той няма да успее да реши друг от важните проблеми свързан със съхраняваните в Галерията произведения на изкуството, допълва Йордан Колев.