"Служебното правителство не е виновно за ситуацията с винетните в село Пролеша, а фактът е, че хората бяха излъгани от глашатая." Това заяви служебният регионален министър Иван Шишков на извънреден брифинг по повод протеста на жителите на софийското село Пролеша заради натрупаните стотици хиляди левове за винетни такси, въпреки че на пътя няма знак за това.

Дали ще бъдат опростени глобите на хората от софийското село Пролеша или не е въпрос на юридически анализ на ситуацията. "Това е час от филма "Изпращането на глашатая", коментира Шишков думите на бившия премиер и настоящ лидер ГЕРБ Бойко Борисов, който през 2020 г. изпрати тогавашния шеф на АПИ да вика като глашатай кои населени места няма да плащат винетки.

Снимка 597579

Източник: пресцентър МРРБ

По думите му хората са били излъгани още на 28 февруари 2020 година. В същия този ден излязло решение на Министерски съвет, което гласяло, че не се плащат винетки единствено и само до разклона за Божурище. "Истината е, че хората са били излъгани на 28 февруари 2022 г. Може да проверите от Гугъл, че знакът за винетка си е съществувал във времето назад и никой не го е махал", подчерта регионалният министър.

Той призова хората, които протестират, да го направят там, където са виновниците да се случи това. Дали ще го направят пред централата на ГЕРБ или в Банкя си е тяхна работа, отговори Шишков на въпрос на News.bg.

Служебното правителство ще направи всичко възможно да помогне на хората от Пролеша, МРРБ обаче не може да направи нищо обаче извън рамките на закона. Регионалният министър чува протестите, но вината за ситуацията няма нищо със служебният кабинет.