Председателят на Националния кризисен щаб Тодор Модев е категоричен, че въпросът за сключване на договори с наетите фирми за почистване на столицата не е предмет на работата на щаба. Това стана ясно след днешното заседание на НКЩ.

Модев допълни, че държавата поема осигуровките на  хората, заети с дейностите по почистването. Мобилизираните по смисъла на Закона за управление при кризи  компании ще бъдат обезщетени за извършената работа, след взимане на решение за преустановяване на тяхната  дейност, уточни председателят на щаба.

По думите му ще бъде направена и оценка на работата на всяка една от петте фирми. Обезщетението покрива вида дейност, обема  на извършената работа и използвания ресурс.

От днешното заседание стана още ясно, че е утвърден проект на постановление на Министерския съвет за финансовото осигуряване за работата на Националният кризисен щаб в София. От там уточниха за news.bg, че конкретният размер на финансовото осигуряване не може да бъде съобщен преди неговото одобряване от МС.

От щаба са поканили на своето следващо заседание районните кметове за уточняване задачите по почистването и хигиенизиране на техните територии.

Кризисния щаб ще насочи усилията на мобилизирана техника от 5-те фирми към почистването на кварталите в периферията на столицата. Определени са и нерегламентираните сметища, които да бъдат почистени с мобилизираната техника на Дирекция „Строителство и възстановяване" и Дирекция„Транспортно строителство и възстановяване".

Двете държавни предприятия са събрали извозили общо 640 куб.м. едрогабаритни битови отпадъци.

На следващото заседание щабът ще изслуша доклад за мерките, предприети за извеждане на балираните битови отпадъци от територията на столицата и обезвреждането има на разрешени за това съоръжения съоръжения.