Ще се допусне ли строеж на нова джамия в София? Какво ще се случи незаконните постройки в столичните гета?

От това се интересува ВМРО с оглед на надпреварата за нов главен архитект на столицата, която тече в момента.

Тъй като в рамките на общественото представяне на кандидатурите нито един от тези два важни въпроса не са били поставени, общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера отправя отворено писмо до всички кандидати, за да не могат да избягат умишлено от неудобните теми.

  1. Ще допуснете ли, ако бъдете избран, строеж на нова джамия на територията на Столична община?
  2. Каква е Вашата концепция за премахването на незаконните постройки в кв. "Факултета", "Баталова воденица", кв. "Христо Ботев", Виетнамските общежития, ул. "Градините", ул. Суходол 3?

По информация на Контрера от години се оказва натиск да се допусне строеж на втора джамия на територията на София. Също така давление да не се премахват незаконни постройки в циганските гета.

Натискът е огромен. Поради това задавам тези два въпроса, за да има прозрачност”, заявява Карлос Контрера.

"Може въпросите да им се струват неудобни и провокативни, но всеки кандидат дължи на обществото отговори, тъй като незаконните постройки в гетата и строежът на джамия вълнуват стотици хиляди столичани", заявява още съветникът.

Припомняме, в края на ноември след 10 години на поста досегашният главен архитект Петър Диков обяви изненадващо, че подава оставка. Той беше и първият избран чрез конкурс главен архитект в страната.

Кандидатите трябва да предоставят концепция на тема: "Концепция за управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на Столичната община".

От Столична община сформираха комисия по избора, в която са поканили представители на Камарата на архитектите, на Съюза на архитектите и на Инициативния комитет за промяна на системата за градско планиране в София.

Миналата седмица се проведе и публично представяне на кандидатите и техните концепции в Съюза на архитектите. На него се явиха обаче 11 от подалите документи 13 кандидати, тъй като самото изслушване не е задължително в процедурата.