Сигнали за бомба са подадени в училища в няколко града в страната.

След такъв сигнал, подаден на тел. 112 около 10.30 часа днес, евакуираха гимназията по туризъм в Русе, съобщава Нова телевизия.

Всички ученици от двете сгради на гимназията, които се намират в различни квартали на града, са били изведени.

По данни на bTV сигналът е получен по електронната поща, като подобни заплахи са изпратени и за други учебни заведения в страната. Част от тях са в Сливен, Стара Загора и София.

Не е работа на учителите да търсят бомби в училище

Не е работа на учителите да търсят бомби в училище

Извеждането на децата при бомбена заплаха да става от полицията, искат синдикалистите

Незабавно е започнала процедурата за действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора, като в момента полицията претърсва сградата.

Полиция охранява района на училището и на учебната база.

Впоследствие беше съобщено, че малко преди 13.00 ч. сигнал за бомба е получен и в ПГ по компютърни науки "Минко Балкански" в Стара Загора. Последвала е незабавна реакция и проверка в училището. Не е имало евакуация на ученици иучебният процес не е спирал.

Заради сигнал за бомба са евакуирани и учениците от Професионалната гимназия по икономика в Шумен. Районът е отцепен.

По-късно през деня от полицията съобщиха, че са реагирали на сигналите. При проверките не са открити съмнителни предмети. Съставени са констативни протоколи.

След приключване на действията на екипите учебният процес е възстановен навсякъде, с изключение на няколко училища - с решение на ръководствата им, в които до края на учебния ден са оставали един или два часа.

Припомняме, през март тази година - отново малко преди предстоящи избори - имаше бум на бомбени заплахи в училищата. На 27 март десетки училища в Бургас, Варна и София получиха сигнали за поставени взривни устройства. Идентична бе и ситуацията на следващия ден, когато бомбени заплахи имаше в столицата и Сливен. Сигнали постъпиха и на 29 март в Бургас.

Тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че ще бъде сформирана междуведомствена група, която да разработи процедура за реагиране при заплаха за поставено взривно устройство в "обекти от критичната инфраструктура.