РИОСВ- Варна извърши незабавна проверка след получени няколко сигнала за умряла риба по брега и в морската вода района на местността "Иканталъка", между Каварна и Балчик.

Проверката е съвместна и включва представители на Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда във Варна, съобщи БНТ.

Извършен е обход по протежението на плаж "Иканталъка II", включително на плажа при къмпинг "Св. Георги" и плаж "Херос", в землището на село Топола. Установено е струпване на мъртви риби от видовете попче, морска мишка, малки пясъчни рачета и други. Същите са с размери около 3 - 4 см. Във водата обаче се наблюдава както умряла, така и жива риба.

РИОСВ-Варна не е установила брегови източници на замърсяване или опалесценция по повърхността на морската вода, която е бистра с наличие на водорасли без неприятен мирис.

По заявка на Басейнова дирекция "Черноморски район" са взети водни проби от два пункта - плаж "Иканталъка II" при къмпинг "Св. Георги" и от плаж Тузлата. Резултатите ще бъдат оповестени след приключване на анализите на водните проби.

Припомняме, че след взривяването на стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна Министерството на околната среда и водите провеждат регулярно наблюдение на състоянието на морските води.

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

МОСВ следи ситуацията