Вторият ден от най-големия християнски празник е начало на тридневен траур за Симеоновград.

Припомняме, навръх Великден загинаха шестима младежи на път за църква, след като буквално бяха пометени на тротоара от пиян шофьор. Починалите са на възраст между 17 и 19 години.

Мислете на пътя, призова Цветанов шофьорите
Още...

Други двама са в болница. 17-годишното момче е с комоцио и охлузвания по тялото. 19-годишното момиче беше оперирано спешно.

В Симеоновград днес бяха погребани четирима от загиналите младежи - Яница Бойчева, Георги Георгиев, Евгени Грозев и Красимир Марков.

В Хасково вчера е била погребана Мелин Зеид, а тялото на Трифон Трифонов бе откарано в София, където живеят родителите му.

Шофьорът на колата убиец - 22-годишният Данаил Георгиев, наскоро е получил книжка. В празничната нощ взел автомобила на бащата на свой приятел.

 

Взетата кръвна проба от Георгиев показа, че той е бил с 1,3 промила алкохол в кръвта. Това съобщи пред БНР директорът на Областната дирекция на МВР-Хасково Петьо Петров.

Шофьорът на автомобила е в тежко състояние в болница в Пловдив.

Той продължава да е на механична вентилация и в кома, съобщава „Мега Комюникейшън". Георгиев, който бе приет по спешност в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив, е с тежка контузия на мозъчните структури, посочи ръководителят на клиниката доц. д-р Чавдар Стефанов. Той потвърди, че не е настъпила съществена промяна в състоянието на пострадалия от приемането му до момента.

Лекарите от КАРИТ са установили тежка черепно-мозъчна травма, която на този етап не подлежи на неврохиргична интервенция. За прецизното проследяване на състоянието на пациента в кома утре отново ще му бъде направена компютърна томография на главата. Тъй като мъжът е и с тежка контузия на подбедрицата утре или в сряда, в зависимост от състоянието, ще му бъде направена планова травматична операция, уточни доц. Стефанов.

Пробата за наркотици на шофьора, погубил шестима младежи в Симеоновград, е отрицателна, съобщиха от полицията в града, цитирани от haskovo.info.

Въпреки съмненията тестът не е показал наличие на никакви наркотици.

Версията за организирани автомобилни състезания на улицата, където стана трагедията, е отхвърлена, посочи още началникът на полицейския участък в града Цонка Малева.

Ако шофьорът оцелее, го грози затвор от 5 до 15 години.

По-късно стана ясно, че младежът, преотстъпил кола на Георгиев - Живко Желев, е задържан. Това съобщи за БТА говорителят на областната дирекция на МВР в Хасково Нина Николова. Задържането му е по член 102 от Закона за движение по пътищата, който гласи:

На водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно превозно средство се забранява да предоставя моторното превозно средство на водач, който е под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества, или на неправоспособен водач.

Младежът, дал колата на приятеля си, е бил задържан вчера за 24 часа. След искане от страна на прокуратурата за удължаване на мярката, той ще лежи в ареста за 72 часа.

Междувременно бе съобщено, че Окръжната прокуратура в Хасково е повдигнала обвинение срещу 19-годишния Живко Желев. Младежът ще отговаря за това, че е предоставил кола на шофьор в нетрезво състояние, като с това е причинена смърт.

Според началника на полицейския участък в общината Цонка Малева пътната настилка в Симеоновград е в лошо състояние и това е предпоставка за катастрофи. Тя коментира, цитирана от БТА, мерките, които трябва да се предприемат, за да се ограничат пътните инциденти.

По думите й освен, че трябва да се ремонтира пътят, законодателно трябва да бъдат ограничени неопитните водачи да шофират, поне до момента, в който свикнат да реагират в сложни ситуации.

Малева е на мнение, че и родителите трябва да носят повече отговорност за децата си, които карат кола, за да се предотвратят тежки пътни инциденти.

Стана още ясно, че инициативен комитет ще организира протестно шествие на 3 май в Симеоновград по повод на лошото състояние на пътя, където стана и тежката катастрофа в града.

Според председателя на инициативния комитет Антон отсечката е част от третокласна пътна мрежа и трябва да бъде ремонтирана от агенцията "Пътна инфраструктура".

Още през ноември миналата година изпратихме писмо до компетентните институции, подписано от 1617 души, в което настоявахме за ремонт на отсечката. Той трябваше да започне през март, а вече е краят на април, отбеляза Петров.

Близки на загиналите също заявиха, че не само шофьорът е виновен, защото целият път е осеян с дупки. Пътната настилка в Симеоновград е в лошо състояние и това е предпоставка за катастрофи.