Да се прекрати сега съществуващия договор на община Пловдив с Консорциум „Екологичен завод" за изграждане на завода за твърди битови отпадъци край Шишманци. Според синдикатите договорът е незаконен.

Собствеността също трябва да се преструктурира, така че пловдивската община да се сдобие отново с минимум 51%.

Това поискаха на специална пресконференция представители на обществени организации и пловдивските структури на КНСБ и КТ „Подкрепа", съобщава радио Пловдив.

Лидерът на „Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев заяви, че не бива "с чужди пари две или три физически или няколко юридически лица да се превърнат в новата „Топлофикация" и новия рекетьор на Пловдив!"

Кръстев коментира, че след като заводът в Шишманци заработи, Консорциум „Екологичен завод" ще е този, който ще определя цената на боклука - респективно такса „смет" за пловдивчани.

По думите му, това е така, тъй като община Пловдив няма почти никакво влияние, тъй като е акционер с едва 17% участие.

От „Зелени балкани" също се противопоставят на строежа, тъй като изобщо не е провеждан конкурс за строителството на Екозавода в Шишманци.

Според тях договорът за Екозавода не фигурира дори в т. нар. регистър на обществените поръчки, а на практика това е най-големият за Пловдив договор за милиони левове и за 30 години напред.

Представителите на обществени организации предлагат към пловдивския общински съвет да бъде създадена специална комисия, която да наложи стриктен контрол върху средствата, които се харчат за Екозавода.

Предлага се именно тази комисия да прекрати незаконния договор между пловдивската община и Консорциум „Екорогичен завод".