"Сутринта преди наводненията дадохме червен код за района", коментира директорът на НИМХ-БАН. Синоптиците са предупредили за наводненията в Бургаско, заяви пред НоваТВ Христо Брънзов, директор на Националния институт по метеорология към БАН.

Думите му са в отговор на изказването на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, според който синоптиците са подали жълт код вместо червен и така властите не са успели да реагират навреме на бедствието.

"Прогнозата, която сме дали в 20 часа на 23-ти октомври, е с оранжев код. А наводненията бяха на 24-ти срещу 25-и. Така че още на 23-ти октомври ние сме предупредили. А сутринта на 25 октомври сме дали червен код за Бургаско. А наводнението беше вечерта", поясни Брънзов.

Христо Брънзов допълни, че българските синоптици работят с остарели средства и голяма част от тях работят на минимална заплата.

В същото време БСП са недоволни от ранното оповестяване за наводнения в Бургаско. Чудят сезащо система за ранно оповестяване за 1 милион лева, изградена за превенция от наводнения, не е предотвратила трагедията.

Бойко Борисов е виновен за проливните дъждове и бедствията в Бургаско, според Корнелия Нинова.

Правителството нищо не правело за превенция на наводненията, каквато позиция изрази тя пред медиите. За пример тя посочи наводненията в Мизия от 2014 г. От тогава още Корнелия Нинова настоява за контрол върху тези процеси.

БСП недоволна от системата за оповестяване на наводнения в Бургаско

БСП недоволна от системата за оповестяване на наводнения в Бургаско

Големите общини имат по-голям ресурс, малките са оставени да се спасяват сами

Към момента ситуацията с язовирите на територията на област Бургас се нормализира. Инспектори от Главната дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръжения към тях" към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор продължават да следят всички водоеми на територията на региона. Продължават и огледите по места.

Припомняме, че след проливните дъждове на 24-25 Октомври 2017 г. (около 200л/кв.м.) инспекторите на ДАМТН установиха 7 броя язовири със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. "Чотората", който е с обем от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се отбележи, че под тези водоеми няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.

Нормализира се обстановката с наводненията в Бургаско

Нормализира се обстановката с наводненията в Бургаско

Продължават да следят всички водоеми на територията на региона и огледите по места

"Изключително неприятен инцидент. Няма нарушение на стените. Просто е имало голяма приливна вълна, тъй като става въпрос за каскади от язовири." Това коментира вчера в кулоарите на парламента икономическият министър Емил Караниколов по въпроса за състоянието на язовирите в Бургаско, което пострада сериозно при последните дъждове.

По думите му поддръжката на язовирни стени и съоръжения изисква много средства. ДАМТН не е собственик на язовирите, а общините нямат пари да извършат тези ремонти. "Водата е изключително важен ресурс", коментира още той. Икономическият министър настоя първо да се направи категоризация на язовирите, както и да се помисли за структура, която да ги управлява. "Някои язовири генерират печалби, други са на загуби", посочи той. По думите му основният проблем са финансовите средства за общините.

Гледат и видеозаписи от язовир в Камено

Гледат и видеозаписи от язовир в Камено

На мястото ДАМТН извършва проверки

Припомняме, трима души загинаха при наводненията в област Бургас през нощта на 23 срещу 24 октомври. Най-тежко беше положението в община Камено, където беше обявено и бедствено положение. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински сгради.

БЧК вече организира национална кампания за подпомагане на бедстващите хора след наводненията в Бургас.

Средствата от дарителската акция ще бъдат изразходвани за възстановяване на щетите в домовете на засегнатите от стихията, за осигуряване на консумативи и материали за хората в криза.