7 каскадни язовира в Бургаско са със скъсани стени, но състоянието на двата най-големи язовира на територията на Бургаския регион - "Ясна поляна" и "Ново Паничарево", е добро и няма опасност от преливане.

Това са установили властите при екстремната проверка днес след наводненията от тази нощ в област Бургас, съобщиха от МВР.

Фермери обвиняват за наводнението "Напоителни системи"-Бургас

Фермери обвиняват за наводнението "Напоителни системи"-Бургас

2-метрова приливна вълна от язовира заляла имуществото на фермерите

Припомняме, вследствие на високите приливни вълни трима души загинаха. Двама души са починали в село Полски извор и един човек в село Равнец. По първоначални данни става въпрос за две жени и един мъж. Един човек от село Полски извор се издирва.

Обявено е и частично бедствено положение в област Бургас. Най-сериозни са пораженията в община Камено - в селата Полски извор и Черни връх и в село Равнец в община Бургас.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обясни, че скъсаните язовирни стени не могат да създадат голяма приливна вълна, тъй като става въпрос за каскадни язовири. Затова и не са включени в списъка с опасните водни хранилища.

Три жертви и бедствено положение след дъждовете в Бургаско
Обновена

Три жертви и бедствено положение след дъждовете в Бургаско

Река Велека прелива в село Кости, в Царево е наводнен площадът

Четири от язовирите са в община Бургас, два - в община Камено и един в община Айтос. Съставени са актове за нарушение на техните стопани и са издадени предписания за възстановяване на стените.

Най-засегната от водното бедствие е община Камено, където спасителните и евакуационните действия продължават.

Директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов увери, че в засегнатите села са изпратени полицейски патрули, които ще останат там, докато е необходимо.

Обилните дъждове са довели и до скъсването на дигата на река Русокастренска, което е наложило всички жители на село Тръстиково да бъдат евакуирани.

Пет селища остават без ток - това са селата Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.

По първоначални данни от водното бедствие са засегнати най-вече Равнец и кварталите "Горно и Долно Езерово", като хората са евакуирани навреме. Много от къщите в Карнобат също са наводнени, тъй като падналото количество дъжд е 100-178 литра на квадратен метър. В община Царево е преляла река Велека, хората от с. Кости са изведени навреме.

Общо 77 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112 са подадени.

Огромното количество вода не е позволило на екипите достъп до най-засегнатите къщи. Затруднения да подават сигнали са изпили и живеещите в с. Полски извор, където е имало прекъсване на телефонните комуникации. Временно ограничено е движението от Бургас към Средец, в района на пресечката от Черни връх към Константиново.

Силно нарушена е конструкцията на моста над Мандренска река. Пътят Братово - Полски извор продължава да е затворен.

В готовност са автобуси, с които евентуално да се превозват хора от засегнатите райони. 

Междувременно стана ясно и че екипи на Агенцията за социално подпомагане имат готовност да окажат подкрепа на пострадалите при наводненията хора.
Социалните работници ще съдействат на пострадалите в процеса на подаване на заявления, с които да кандидатстват за получаване на еднократната помощ в размер на 325 лв. Сумата се отпуска при инцидентно възникнали потребности по реда на Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане.
Подаването на заявленията става след като се осигури достъп до населените места, за да може да се направи необходимата оценка на щетите.

Валежите продължават

Валежите продължават

Ветрове придружават валежиите

По автомагистрала "Тракия", в отсечката Карнобат - Айтос, са се образували шест свлачища. Към момента почистващи фирми отстраняват калта и камъните, затрупали пътното платно. Инспектиран е пътят между селата Черни Връх и Полски извор. Установено е, че на места е нарушена не само настилката, а е отнесен и горният асфалтов слой.

Денонощно дежурство край язовирите в Бургаско
Обновена

Денонощно дежурство край язовирите в Бургаско

Проверка преди седмица не установила проблеми на съоръженията

Междувременно стана ясно, че Окръжната прокуратура в Бургас вече е образувала три досъдебни производства за установяването на причините, довели до смъртта на тримата души, които загинаха при наводнението в област Бургас.

Образуваха три производства за жертвите на наводнението в област Бургас

Образуваха три производства за жертвите на наводнението в област Бургас

Вече тече разследване по случая