От фирма "Хай Мед Тех" ЕООД разпространиха позиция, според която нерегламентираното изпускане на язовир "Трояново" е причина за бедствието при западния бряг на Бургаското езеро. Голямото количество вода било изпуснато от язовира от "Напоителни системи"-Бургас.

С надежда за помощ те се обръщат към медиите и предоставиха снимков материал от мястото.

Според екипа на "Хай Мед Тех" ЕООД в 07:30 часа през обекта, който те стопанисват, e преминала приливна вълна от над 2 метра. Вълната дошла от нерегламентираното изпускане на язовир "Трояново" и заляла всичко по пътя си.

Стените на 7 каскадни язовира в Бургаско са скъсани
Обновена

Стените на 7 каскадни язовира в Бургаско са скъсани

Няма опасност от преливане на двата големи язовира в област Бургас

В изявлението им се казва, че те са едни от многото потърпевши от наводнението в областта. "Хай Мед Тех" ЕООД са собственици на имоти в близост до Бургаско езеро "Вая", върху които осъществяват рибовъдна дейност.
"В басейните, разположени на близо 600 дка, отглеждаме над 200 тона риба по екстензивна технология", посочват от фирмата и допълват, че на територията на обекта се отглеждат и домашни животни - овце, крави, биволи, коне, понита, кокошки, патици, пуйки и т.н.

Преди:

Вследствие на бързо придошлите води, от фирмата предполагат, че по-голямата част от рибата на стопанството е била отнесена в Бургаското езеро. "Засега не можем да се приближим и до животновъдния обект и да преброим жертвите сред домашните животни", обясняват от фирмата.

"Смятаме, че ако от "Напоителни системи - Бургас" бяха изпускали язовира поетапно и при първите признаци за показването на водите в язовира, щетите не само за нас, а и за всички в района щяха да бъдат сведени до минимум."

Три жертви и бедствено положение след дъждовете в Бургаско
Обновена

Три жертви и бедствено положение след дъждовете в Бургаско

Река Велека прелива в село Кости, в Царево е наводнен площадът

В съседство друго дружество "Планета-98" отглежда риба в басейн с размер 300 дка. Техният басейн също е прелял и достъпът е отрязан, посочват още от "Хай Мед Тех" ЕООД.

След:

Междувременно стана ясно, че Окръжната прокуратура в Бургас вече е образувала три досъдебни производства за установяването на причините, довели до смъртта на тримата души, които загинаха при наводнението в област Бургас.

Под надзора на Окръжната прокуратура в Бургас, служителите от Областната дирекция на МВР в града са започнали незабавни действия за изясняването на причините, довели до смъртта на три лица в село Полски извор, село Ливада и село Равнец.

Образуваха три производства за жертвите на наводнението в област Бургас

Образуваха три производства за жертвите на наводнението в област Бургас

Вече тече разследване по случая