Денонощно дежурство край проблемните язовири в област Бургас разпореди министърът на икономиката Емил Караниколов, съобщиха от ведомството.

Караниколов разпореди командироването на допълнителни служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в областта. В агенцията е създаден кризисен щаб, който се координира с щаба при областния управител в Бургас.

Стените на 7 каскадни язовира в Бургаско са скъсани
Обновена

Стените на 7 каскадни язовира в Бургаско са скъсани

Няма опасност от преливане на двата големи язовира в област Бургас

От икономическото министерство уверяват, че язовир Трояново е изправен и към следобед на 25 октомври има свободен обем. Неверни са информациите за скъсана стена или друг проблем, свързан с него, информират от МИ.

Седем язовира в областта имат скъсване или нарушения на язовирни стени. Това са каскадни язовири, като четири от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено.
Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на язовир "Чотората", който е с обем от 100 000 м3. Нито един от тях не е включен в списъка на потенциално опасните язовири и не могат да създадат приливна вълна, уверяват от икономическото ведомство.

Фермери обвиняват за наводнението "Напоителни системи"-Бургас

Фермери обвиняват за наводнението "Напоителни системи"-Бургас

2-метрова приливна вълна от язовира заляла имуществото на фермерите

На територията на община Камено преливат язовирите "Чанаджик" 3 и 4, "Овощна градина", "Кокичина могила" и "Санър дере". Всички те са собственост на местната власт. Важно е да се отбележи, че под тези язовири няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешките жертви, информират от МИ.

През нощта преливане е имало и на язовир Чотората. По първоначална информация, водата от язовири "Чанаджик" 3 и 4 се е вляла в язовир Чотората около 2:00 часа през нощта.
Той е бил с отворен основен изпускател, но приливната вълна е носела почва и растителност, които са го запушили. Това е довело до рязко повишаване на неговото ниво и преливане през язовирната стена, а водата се е оттекла към Русокастренска река.

Три жертви и бедствено положение след дъждовете в Бургаско
Обновена

Три жертви и бедствено положение след дъждовете в Бургаско

Река Велека прелива в село Кости, в Царево е наводнен площадът

По информация на Министерството на икономиката към 16 часа на 25 октомври изпускателят на язовир Чотората функционира нормално и водоемът може да бъде изпускан контролирано, в случай че валежите продължат.

От метрологичната агенция са се свързали с местната власт в Камено. Последните проверки от техни екипи на язовирите са от миналата седмица. Тогава не са установени проблеми.

Язовир "Чотората" е собственост на "ДИЕМ" ЕООД. Най-вероятната причина за преливането на водоемите са падналите валежи през последното денонощие, които са в пъти над прогнозираните, като са били отчетени около 200 л. на кв. м, уверяват от МИ.

Междувременно от Министерството на земеделието, храните и горите съобщиха, че са осигурили денонощно наблюдение на язовири, корекции на реки и предпазни диги, стопанисвани от "Напоителни системи" ЕАД, уверяват от земеделското ведомство.

Обилните дъждове виновни за тежката ситуация в Бургаско

Обилните дъждове виновни за тежката ситуация в Бургаско

Предстои проверка дали е имало неконтролируемо изпускане от язовирите

Работят всички помпени станции и отводнителни системи в засегнатите райони, пусната е и аварийна помпа на ОПС "Димчево" - Бургас. В района на Бургаска област са паднали значителни валежи от 150-170 л/денонощие. В язовирите "Трояново" и "Крушево" са влезли около 2-2,5 млн. куб. метра.

Наличният обем вода в язовир Трояново е 3,2 млн. м3, а свободния обем е 2,7 млн. м3, като нивото на водата е на 3 метра под кота преливен ръб.

В язовир Крушево при общ обем 11,2 млн. м3, наличния обем е 3,5 млн. м3, а свободния обем е в размер на 7,7 млн. куб. м, поясняват от Земеделското ведомство.
От там уверяват, че язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи" ЕАД в област Бургас са запълнени на 31% и нито един от тях не прелива.

Припомняме, трима души загинаха при наводнението в Бургаско. Прокуратурата образува три досъдебни производства за установяването на причините, довели до леталния изход на хората от селата Полски извор, Ливада и Равнец.

Частично бедствено положение беше обявено в бургаските квартали "Долно Езерово", "Горно Езерово", "Лозово", както и в селата Маринка и Извор. Под вода са селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх.

Наводнени къщи и дворове има в селата Равнец, Братово, както и кварталите "Долно" и "Горно езерово" и "Меден рудник". По информация на Нова телевизия наводнен е и манастирът "Св. Богородица".