Тежката ситуация в Бургаска област, причинила смъртта на трима души и наводнила десетки домове се дължи дъждовете, съобщи на извънреден брифинг в село Черни връх министърът на вътрешните работи Валентин Радев, съобщава БТА.

Нямало как да не се случи такова нещо при огромното количество дъжд, което на места е достигнало рекордните 200 л/кв.м, коментира министърът. Във всички селища на Бургаска област има електрозахранване и водоподаване. На всички бедстващи хора е оказана помощ, има настанени при роднини, на други е осигурен подслон в кметствата. Няколко язовира са със скъсани стени в Бургаско, заяви областният управител Вълчо Чолаков. Един от язовирите в село Трояново е с твърде малка вместимост- 20 000 кубични метра. В него обаче снощи са се излели над 100 000 кубични метра, които са подкопали основата.

Стените на 7 каскадни язовира в Бургаско са скъсани
Обновена

Стените на 7 каскадни язовира в Бургаско са скъсани

Няма опасност от преливане на двата големи язовира в област Бургас

Радев потвърди, че жертвите от пороя са три и е образувано досъдебно производство. Изчезналата жена от Черни връх все още не е открита. В продължение на няколко часа той и колегите му Николай Нанков и Нено Димов огледаха най-пострадалите райони от Бургас и община Камено, съобщава 24 часа.

Министър Радев съобщи, че на пострадалите ще бъде отпусната държавна помощ по 325лв., но тепърва предстои оглед на пострадалото имущество в региона. 

Министър Ненков съобщи, че язовирите "Ясна поляна" и "Ново Паничарево", които поддържа ВиК - Бургас, се изпускат контролирано. При 450-460 м3/секунда допустим обем, изпускаме контролирано около 18 до 20 м3. 18% е свободният обем на яз. "Камчия", който също се стопанисва от дружеството. Той съобщи, че няма прекъсване на водоподаването. Ако не заработят помпите в селата с проблеми, има налична питейно-битова вода в рамките на два дни.

В ранния следобед бяха преодолени последствията от 4 големи свличания на АМ "Тракия", образували се в следствие на обилните валежи, като основното свличане беше в участъка около 330-331 км. Аварийни екипи, пътноподдържащите фирми и служители от Областно пътно управление - Бургас работят от 3 часа сутринта в проблемните участъци на магистралата, посочи регионалният министър, който по-рано направи инспекция на засегнатите участъци от автомагистралата.

Проблем остава оттичането на канавките, като ще изчакаме да спрат валежите, за да бъдат почистени, каза Нанков, посочвайки, че няма пътнотранспортни произшествия по АМ "Тракия".

Затворен остава участъкът от републиканския път Братово през Полски извор. "Отворихме участъка Долно Езерово-Братово. На пътното платно в участък по пътя Бургас - Средец в рамките на 400 метра има земни и водни маси. От няколко часа там сме създали организация на движение еднопосочно само в едното платно", посочи министър Нанков.

Министърът на екологията Нено Димов съобщи, че заради поройните дъждове работа са спрели депото за отпадъци в Братово и пречиствателната станция в Долно Езерово. Той уточни, че няма опасност от замърсяване на водата и тепърва предстои работа за пускането на двата обекта.

Няколко са язовирите със скъсани стени в региона, но те не са в списъка с потенциално опасните, съобщи Кирил Войнов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Проверката на място установила, че огромното количество дъжд е препълнило иначе сухия язовир "Чанаджик" 1, който е част от серията каскадни язовири на територията на община Бургас.

"Виждал съм много наводнения, но такова чудо с толкова много вода за първи път наблюдавам", коментира Войнов.

Три жертви и бедствено положение след дъждовете в Бургаско
Обновена

Три жертви и бедствено положение след дъждовете в Бургаско

Река Велека прелива в село Кости, в Царево е наводнен площадът

Тепърва предстои проверка дали е имало неконтролируемо изпускане на някои от язовирите. По данни на екоминистър Нено Димов ситуацията около големите язовири Камчия и Ясна поляна е нормална.