Свлякла се скална маса е затрупала двама туристи в района на Крушунските водопади край ловешкото село Летница. Това съобщават полицията. Туристите са българка и англичанин.

Сигналът е подаден на тел. 112 в 12.12 часа. На мястото на инцидента са изпратени екипи на пожарната и полицията.

Свлекли са се около 200 кубически метра земна маса.

Теренът се разчиства от свляклата се земна маса и скали. Затрупаните туристи се издирват. Вероятността да бъдат извадени живи е много малка вече.

Заедно с английските туристи е била и една българка, която е успяла да се измъкне. Жената е подала сигнала. Пристигналите на място пожарни и спасителни екипи са успели да й окажат първа помощ. 42-годишната жена от Плевен е със счупване на шиен прешлен, няма опасност за живота й, посочва БТА.

Туристите са гостували на българката, която решила да им покаже природния феномен. Заедно изкачили пътеката покрай водопадите, като стигнали до най-високата им част. Именно там се активизирало свлачище от скална маса, която се стоварила върху тях.

Спасителните действия се ръководят от директора на ловешката пожарна.

Пред БНР изпълняващият длъжността кмет на Летница Иван Иванов обясни, че теренът е много труден и всичко се прави на ръка. Тъй като няма възможност машини и техника да влязат, разчистването на скалната маса става бавно.

Огромната скална маса се е сринала на едно от мостчетата на екопътеката. Иванов не знае от какво е било предизвикано свличането. По думите му, спасената жена е била встрани от срутването.

Към мястото се отправят и планински спасители.

Целият природен парк "Маарата" е общинска собственост. Това е една от най-големите травертинови каскади от водопади не само в България, но и на Балканския полуостров.

Теренът е изключително карстов с надземни и подземни води. Хидрогеологията му е много сложна, заяви кметът на община Летница Красимир Джонев.

Според него не може да се каже, че районът е опасен, досега никога не е имало инцидент. Самото срутване не би и могло да се предвиди.

Други туристи разказват, че мястото трябва да се затвори, тъй като е изключително опасно по това време на годината.