Скъса се дига на язовир между петричките села Кавракирово и Михнево в четвъртък късно вечерта, съобщи bTV. Залети са 2000 декара земеделска земя, както и пътища в района.

Водното съоръжение трябва да се поддържа от "Напоителни системи". След инцидента на място са пристигнали кметовете на двете села Александър Треновски на Кавракирово и Вангел Маламов на Михнево.

Според тях в последните 4 години язовирът е затлачен. На многократните им сигнали до началника на "Напоителни системи" в Сандански Благой Дончев и колегата му в Петрич Димитър Качулев.

Многократно е алармирана е и общината, но отговор не е имало. Никой не се е погрижил за почистването и закрепването на дигите на язовира, пише "Стандарт".

След скъсването на дигата при язовира е пристигнал кметът на Петрич Димитър Бръчков, както и началникът на канцеларията Иво Попов.

В страната днес се очаква валежите да отслабнат, затова никъде в страната няма обявени предупредителни кодове за опасно време.

На север нивото на Дунав непрекъснато се следи - тази сутрин в област Монтана започва международно учение "Защита при наводнения".