Евакуираха хората от няколко блока в пернишкия квартал "Калкас" заради скъсана дига на шламохранилище, съобщи bTV като се позова на община Перник. 

Стадионът на кв. "Калкас" е под вода.

Припомняме, шламохранилището е специална хидравлична структура за съхранение на течни отпадъци от химическата и нефтопреработвателната индустрии. Там се съхранява водата, за да се утаи и пречисти преди да се пусне отново в природата.

Има наводнени дворове на къщи. Кварталът е отцепен от полицията.

Затворени са ключови булеварди в града заради опасност от заливане. Сред тях е и "Софийско шосе" до разклонението за кв. "Изток". Малко по-късно от АПИ съобщиха, че временно се ограничава движението от 78-ми км до 86-ти км по път I-6 София - Перник в участъка от пътен възел "Марина Бара" до пътен възел "Църква". Причината е опасност от наводняване на платното за движение. Въведен е обходен маршрут през гр. Перник. Движението се регулира от "Пътна полиция".

Пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че засегнатият участък от дигата е около 3-4 метра. В шламохранилището край пернишкия квартал "Калкас" се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република". В квартал "Хумни дол" има готовност за евакуация на ромските блокове.

Водата тече в деретата, стигнала е почти до пункта за технически прегледи на КАТ.

Въпреки, че има наводнени дворове, засега няма пострадали къщи. Карат се камъни, за да се запуши дигата.

Според вътрешния министър Младен Маринов няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига. "В момента най-важно е да запушим пробива, за да не изтича водата", каза той.

Малко след 14 часа ситуацята в квартала бе овладяна, а дигата - укрепена.

Шламоохранилището е собственост на ТЕЦ "Република". Тежка техника от местната "Топлофикация" работи в сектора на аварията.

Над 50 г. в депото се съхраняват милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата, заяви пред БТА изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов.

Междувременно, от районната прокуратура в Перник започнаха разследване на инцидента със скъсана дига на шламохранилището в града. Към мястото на аварията са насочени и следователи от Националната следствена служба, които ще извършат оглед.

Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура - София.

В града пристигнаха министърът на екологията Емил Димитров -Ревизоро и на МВР Марин Маринов. На място са и областният управител на Перник Емил Костадинов, кметът Станислав Владимиров и директорът на пожарната Николай Николов