Ремонтът на градина "Кристал" в София продължава. Той е част от обновяването на зона 4 от центъра на града. Днес започна и монтажът на парковата мебел - 43 пейки и кошчета ще бъдат монтирани на алеите в градинката.

От Столичната община съобщават, че ремонтните дейности са приключени на 90%. Вече е положена новата настилка и е монтирано ново осветление. Скулптурата със сърничките е почистена и върната на мястото си, а реставрацията на чешмата продължава. Монтира се и самопочистваща се обществена тоалетна.

В градината има нова поливна система и е подменен горният почвен слой с 5 см нов хумус. От общината уверяват, че оформилият се във времето релеф е запазен.

Няма да запълват дупката в столичната градинка "Кристал"

Няма да запълват дупката в столичната градинка "Кристал"

Фандъкова успокоява - ще сменят тревата и ще садят дървета

Припомняме, през октомври миналата година столичани организираха протест във връзка с дейностите в "Кристал". Те се опасяваха, че дупката в градинката ще бъде запълнена. Тогава лично кметът Йорданка Фандъкова опроверга слуховете на страницата си във Фейсбук, уверявайки, че се извършват само освежителни дейности.

Към момента са засадени 11 иглолистни и 41 широколистни фиданки, над 700 храсти и 900 цветя, както и жив плет. Предстои да се поставят и разпръсквателите на поливната система.

Градината пред Военния клуб е обявена за паметник на градинското и парковото изкуство през 1988 г.