"Градината "Кристал" е паметник на градинското и парково изкуство. Оформилият се във времето релеф с денивелация на терена е част от нейния характерен облик, който се запазва и с проекта за реновиране."
Това написа в пост в социалната мрежа "Фейсбук" столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Общинарите от БСП искат оставката на Фандъкова

Общинарите от БСП искат оставката на Фандъкова

Очакват кметът да поеме персонална отговорност за скандала

По-рано днес news.bg получи сигнал от читател, че се извършват "някакви дейности" на дупката в градината "Кристал". Първоначалната информация беше, че дупката ще бъде запълнена.

В публикацията си Фандъкова опровергава тези слухове. Дейностите, които се извършват на място, са освежителни - ще се смени тревната покривка и ще се засадят дървета.

"В момента се отнема горния почвен слой, който е с намалени качества и се заменя с нов хумусен слой, който ще бъде затревен. В градината "Кристал" засаждаме 52 нови дървета - чинар, липа, кедър и смърч", допълва столичният кмет.

Симеон Славчев пита Фандъкова за ремонта на бул. "К. Величков"

Симеон Славчев пита Фандъкова за ремонта на бул. "К. Величков"

Ремонти в София се правят и без обществена поръчка

Историята на вдлъбнатината на терена е интересна и документирана - през 1914 г. на мястото е направен изкоп за основите на сграда на Народната библиотека и музей. Заради войните, строежът не е реализиран и през 1927 г. денивелацията е оформена като част от парковото пространство на градината срещу Военния клуб.

Междувременно в социалните мрежи вече се организира протест във връзка с дейностите в градината. Организаторът твърди, че дупката ще бъде засипана.