Без обществена поръчка за изпълнител, строително разрешение и законови строителни книжа се ремонтира бул. "Константин Величков". Такава информация е получил общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" Симеон Славчев.По тази причина днес той внесе питане по въпроса до кмета на София, като заяви, че за пореден път Столична община нарушава закона и изразходва неефективно публични средства.

"Това вече не е контрол на контрола, а скандал на скандала", отсече Славчев.

Проектът за ремонт на бул."Константин Величков" е предвиждал изграждането на първото в София обособено трасе за градски транспорт с 6 перона и делинеатори, които да разделят градския транспорт от автомобилното трасе.

Зам.-кметът по транспорта не познава добре Закона за обществените поръчки
Обновена

Зам.-кметът по транспорта не познава добре Закона за обществените поръчки

Столична община е променила изискванията за ремонта на бул. "Граф Игнатиев"

Строителят на обекта обаче ще бъде сменен поради недоброто изпълнение на ремонтните дейности и недостатъчната устойчивост на използваните материали към атмосферните влияния. Това обяви вчера зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев и подчерта, че изпълнителят ще бъде санкциониран.

Славчев се позова на изявление на Крусев до медиите, в което зам.-кметът обясни, че общинската фирма "Софинвест" ще поеме проекта и нейна задача ще бъде да завърши всички дейности по започнатия вече обект.

Зам.-кметът Крусев взима под внимание всяка забележка на столичани за ремонтите

Зам.-кметът Крусев взима под внимание всяка забележка на столичани за ремонтите

Надзорът не е достатъчен, не е както би искала общината

В своето питане за некачествения ремонт Славчев настоява от Общината да дадат следните отговори:

- коя е фирмата изпълнител и как е била избрана

- има ли строителни книжа и строително разрешително за ремонта

- кой и кога е взел решение за ремонта и има ли транспортен анализ как ще се отрази той на трафика

- на каква стойност е договорът за изпълнение и какви ще бъдат наложените санкции

Общинският съветник иска обяснение и защо зам.-кметът Евгени Крусев обявява, че ремонтът е некачествен едва на 17 септември, след като крайният срок за изпълнението му е два дни по-рано.

Очаква се кметът на София Йорданка Фандъкова да отговори на питането по време на следващото заседание на Столичния общински съвет.