Пожарникарите в Царево оборудват къщите в отдалечените села в Странджа с датчици, които реагират на дим и огън, съобщи местната радиостанция Power FM, позовавайки се на инспектор Кирил Киряков, началник РСПЗБН - Царево.

Устройствата ще издават силен звуков сигнал ако има опасни дим или огън и така могат да спасят човешки живот. "Така дори спящ човек може да се събуди и да спаси себе си и покъщнината от пожар", коментира инспектор Киряков.

С настъпването на зимния сезон, той напомни стопаните да проверят пожарната безопасност на комините и електрическите инсталации в сградите и обектите, които обитават.

Контейнерите за смет да бъдат на разстояние най-малко 10 м от сгради, паркинги за автомобили и други пожароопасни обекти. Забранява се изхвърлянето на горещи предмети и сгурия в контейнерите за смет.

Да не се забравя за изискването за изключване на електрическите уреди след приключване на работното време в офиси, складове, търговски, производствени и други пожароопасни обекти, съветват от пожарната.

Докато поставят устройствата, пожарникарите оглеждат внимателно и самите помещения. Устройствата са осигурени от общината в Царево и се поставят безплатно.

"Могат да го използват и като паник бутон, защото при натискане на копчето, дори съседите могат да чуят, че нещо се случва", каза Георги Лапчев, кмет на община Царево пред bTV. Първите сто датчика са разпределени за най-труднодостъпните къщи в Странджа.