Слатинска река в София потече оцветена в синьо.

Сигналът за необичайното състояние на реката е зрителски. Пред bTV Борис Боев обяснява, че е видял в коритото на реката "супер ярко синя вода".

Гражданинът е опитал над 5 пъти да подаде сигнал в отдел "Води", но без успех. На спешния телефон 112 отговорили на мъжа, че са приели информацията, но не дали обяснение.

Оказва се, че оцветяването на реката не е новост. След като Боев качил снимките в социалните мрежи, коментарите заваляли. Според мнозина това оцветяване на водите било практика.

В района на реката има цехове. Никой обаче не може да установи от къде идва оцветяването.

Снимка 357910

Източник: Борис Боев/"Фейсбук"

По спомени на познати на Боев през последните 15-20 години Слатинска река многократно е ставала червена, синя или зелена. "Става като приказката за златната река, намерихме прототипа, но имам усещането, че това никак не е смешно", коментира мъжът.

Притеснителното състояние на водата на река Слатинска коментира кметът на Район "Слатина" Наталия Стоянова. По думите ѝ трудно може да се установи оцветяване, тъй като водата тече и отмива замърсените части.

Стоянова посочи, че вчера служители на Звеното за аварийна помощ и превенция на СО са взели проби от водата на реката , заедно с представител на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Пробите показали, че състоянието на водата било добро.

Според Михаил Георгиев от РИОСВ вероятно става въпрос за незаконно заустване. Ясна причина за оцветяването обаче няма.

Снимка 357909

Източник: Борис Боев/"Фейсбук"

От пресслужбата на Министерството на околната среда и водите съобщиха, че по повод сигналите за оцветяване на река Слатинска са направени незабавни проверки. Направен е и обход по поречието на реката след посочения в сигнала замърсен участък.

Към момента на проверката не е установено оцветяване и отлагания, както и нерегламентирано изпускане на води от промишлени източници, обясняват от МОСВ.

Взети са проби и е извършен експресен анализ. Резултатите показват, че състоянието на реката отговаря на изискванията за характеризиране на повърхностните води.

Предстоят последващи проверки за установяване на източника на замърсяване.