До 20 юли 2018 година ще приключат археологическите проучвания на древното римско селище "Скаптопара", което беше открито по трасето на АМ "Струма" край Благоевград, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Очаква се след това експертна комисия към Министерство на културата да реши бъдещето на археологическите проучвания.

Съобщението на АПИ е във връзка с запитвания от медии за срока за завършване на разкопките край село Покровник по договор.

Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на АМ "Струма"

Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на АМ "Струма"

Комунистите не правили магистрали и не им пукало за разкопки според премиера

Припомняме, на 5 май изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1.9 км бяха преустановени.

Към момента е извършено консервиране с битумна емулсия на археологическите разкопки, така че те да не се повредят от атмосферните условия.

Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала "Струма" край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания.

Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата. Това вече било правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект. Такава била и световната практика.

Жителите на Благоевград обаче са на друго мнение. Според тях археологическите разкопки не трябва да бъдат заливани под тонове асфалт, а да останат като символ на града. Това е причината и днес благоевградчани да протестират в защита на античния град.

Проф. Бони Петрунова: Не всичко на "Скаптопара" има археологическа стойност

Проф. Бони Петрунова: Не всичко на "Скаптопара" има археологическа стойност

Министерството на културата отпусна 1,5 млн. лв. за разкопки тази година

Протестът на местните започна в 13 часа пред сградата на общината, съобщи Нова.

"С този протест искаме да кажем, че искаме и магистралата и античния град да се запази по най-добрия начин, който е възможен и да не се противопоставя едното нещо на другото", обясни Лазар Андреев от инициативния комитет за запазване на разкопките.

Снимка 367100

Източник: БГНЕС