Следващият кмет на София ще бъде избран още в неделя. Прогнозата е на социолога Юли Павлов от Центъра за маркетинг и анализи, съобщи БНР.

Данните от изследване на центъра, проведено между 1 и 10 ноември показват, че 43 на сто от столичани ще гласуват със сигурност на 15 ноември. По-реалистично е до урните да отидат около 30 на сто, смятат, обаче, социолозите.

При 30 процента избирателна активност, социологическото проучване нарежда на първо място представителката на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, с близо 70 на сто одобрение.

Следва я Георги Кадиев от Коалиция за България с 19 процента. За кандидата на РЗС арх. Павел Попов заявяват, че ще гласуват 3, 4 на сто, а за този на ССД Иван Антикаджиев - малко над 1 процент от столичани.

Освен за предстоящите частични местни избори от Центъра за анализи и маркетинг са попитали гражданите коя партия биха подкрепили, ако парламентарните избори са днес.

"ГЕРБ има комфортно мнозинство от 144 депутати. Парламентът ще бъде само от четири политически сили. Синята коалиция и РЗС остават под чертата," каза Юли Павлов.

В началото на ноември премиерът Бойко Борисов се ползва с одобрението на 67 процента от българите. Политиците с най-голямо неодобрение са Ахмед Доган, Иван Костов и Волен Сидеров. Рейтингът на правителството е 60 на сто.

"Това е уникален случай. Правителство, което след 100 дни управление има по-висок рейтинг, отколкото в началото при встъпването си в длъжност," подчертава Павлов.

48 процента от анкетираните напълно одобряват действията на ГЕРБ за ревизия на управлението на тройната коалиция. Близо 43 на сто не вярват, че ще има осъдени бивши министри.

Въпреки това, според 26 процента от анкетираните, борбата с корупцията е едно от най-сериозните постижения на правителството през първите 100 дни.