Близо 500 души се включиха тази сутрин в обявения от КТ "Подкрепа" във Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) ефективен протест и блокираха входовете на предприятието в Сопот.

На единия от порталите се е стигнало до сблъсък между протестиращите и работници, нежелаещи да се включат в стачката.

След намесата на органите на реда ситуацията се е нормализирала, уточни председателят на КНСБ в дружеството Иванка Иванова. Тя подчерта, че независимият синдикат се разграничава от протестите.

Протестиращите работници настояват да получат договореното от 1 юли увеличение на минималната за предприятието работна заплата в размер на 22 лева и обещаните им средства за транспортни разходи.

От синдиката искат още ръководството на дружеството да представи производствената си програма за следващите 6 месеца, както и отговор на въпроса дали от предприятието се изнасят към частни фирми машини и продукция.

До момента проверката на Атанас Съйков, пълномощник на Министерството на икономиката и енергетиката, не е показала наличието на незаконен износ на техника. Продавани са само машини с нулева балансова стойност, които са рециклирани и с получените приходи от 1 млн. лева са закупени нови цифрови стругове.

Колкото до увеличението на заплатите, според колективния трудов договор, то може да бъде получено едва в края на годината със задна дата, уточни Атанас Съйков. Пълномощникът на Министерството на икономиката започна преговори с протестиращите.

Припомняме, синдикатите в завода са разделени в позицията си. Заради напрежението преди седмица изпълнителният директор Иванов подаде оставка.

Според КНСБ във ВМЗ - Сопот има поръчки и договори, които трябва да се изпълнят, защото те гарантират трудова заетост и доходи.

Ефективните протестни действия и персонални промени в организацията и управлението на производствените процеси във ВМЗ - Сопот в този момент ще доведат единствено до дестабилизация на дружеството, смятат от КНСБ.