С тържествена церемония тази вечер в Смолян ще бъде изпратен взводът от 101-и Алпийски батальон, който заминава на мисия в Афганистан.

Взводът ще изпълнява задачи по охрана на база, конвоиране и ескортиране в Кабул и провинция Кабул към немска логистична група в състава на френска бойна група.

Това заяви подп. Георги Петковски, командир на батальона, цитиран от Радио Пловдив.

Във взвода има офицери, сержанти и войници, които са били на мисии в Камбоджа, Ирак и Кабул, а 30-годишният командир Калоян Марков е с опит от мисия в Ирак, уточни подп. Петковски.

Сред рейнджърския състав, който заминава за Кабул, има и две жени. Взводът е преминал 4- месечна подготовка за мисията в Афганистан. При изпращането днес на взвода ще бъде връчен сертификат за готовност.

Импровизираните взривни устройства, колите бомби, засадите със стрелково оръжие и самоубийствените атентати са най-големите опасности и рискове, за които трябва да бъдат подготвени участниците във взвода, коментира подп. Петковски. Обстановката в Афганистан се променя много бързо, защото войната там е несиметрична и армията по-бавно реагира на промените, произтичащи от тактиката на противника, смята командирът на взвода Калоян Марков.

Той допълни, че заминават в момент, когато е възможно повишаване на активността на радикалните фракции с цел дестабилизиране на предстоящите избори през юни в Афганистан.