Интензивният снеговалеж във видинското село Горни Лом ще помогне за затихване на тлеещото след взрива в сряда огнище. Това обаче може да забави работата на разследващите, съобщи БНР.

Поради липса на реална опасност за жителите оперативният кризисен щаб преустановява работата си. Районът продължава да се охранява от полицейски служители от Видин и гранични полицаи от сектора в Белоградчик.

Автоматичната мобилна лаборатория на екоминистерството продължава да изследва на всеки 30 минути показателите на атмосферния въздух. За сега няма регистрирани вредни вещества.

Към оперативно-следствени действия ще се пристъпи, когато напълно бъде гарантирана безопасността в охраняваната 4-километрова зона.

За сега в района на аварията контролиран достъп имат само лица, извършващи определени специализирани дейности.

Припомняме, четирима души пострадаха при пожара във фабриката за взривни вещества "Миджур".

Един от тях беше транспортиран в София за лечение. Друг от ранените беше приет в болница в Монтана. Двама са по-леко ранени.

След пожара бяха регистрирани откъслечни гърмежи, последните от които към 9 ч. в сряда сутринта. През предната нощ обаче техният брой беше 25.

В складовите помещения на предприятието са се съхранявали около 10 тона амонит. Във фабриката е имало противопехотни мини и други боеприпаси.

Причина за взривовете в завода най-вероятно е пожар, вследствие на който се е получил взрив.