Кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че общината няма достатъчно средства за снегопочистване. Тя обаче посочи, че СО се готви с настоящия финансов ресурс да посрещне снега.

От думите на столичния кмет стана още ясно, че са сключени нови договори с почистващите  фирми. Според тях машините за снегопочистване ще трябва да са на терен в готовност за работа. Миналата година това беше по желание на фирмата.

Стана ясно, че за снегопочистването през миналата година на фирмите не са платени 2 млн. лева заради не добре свършена работа.

Припомняме, последната зима не се размина с тежки проблеми за транспорта в София. Основната причина беше непочистеният сняг на много места в столицата.

Кметът на София обясни, че повече средства за снегопочистване означава скок на такса смет. В криза обаче това няма да става, категорична бе Йорданка Фандъкова.

Не се планира увеличение на местните данъци и за следващата година.  В условия на криза не трябва да натоварваме хората, каза още кметът на София.

Йорданка Фандъкова защити шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Според нея причините, които изтъкват от ДСБ, за да й искат оставката, са неоснователни. Припомняме, вчера тъмносините настояха Георгиева да се оттегли заради липсата на управленски капацитет и системно несправяне със служебните й задължения.

Инспекторатът има основен ангажимент да контролира, а не да събира пари, посочи градоначалникът.

Кметът на София дори иска да няма много глоби, защото това ще означава, че столичани спазват нормативната уредба. Фандъкова каза още, че в сравнение с 2009г. до този момент на 2010 година инспекторатът е наложил повече санкции.

Проблемът със събираемостта е сериозен, призна още кметът на София и допълни че няма надежден механизъм за контрол.

Веска Георгиева има моето доверие, тя е честен и почтен човек, категорична бе Фандъкова.