Протест пред общината във Враца готвят притежатели на каруци и коне. Недоволството им е заради въвеждането на забрана за движението им в града, съобщава БиТиВи.

От местната власт е подета акция за изземване на незаконните транспортни средства.

Собствениците на каруци твърдят, че не са разбрали, че нямат право да се движат из града от септември. Един от тях пита какво иска да направи кметът с циганите. Той попита като се спрат каруците и хората не могат да изкарат един лев, дали трябва да крадат, за да си изкарат прехраната.

Протестиращите жители на Враца са оплакват, че местната власт ги задължава буквално да си продадат животните. Убедени са, че друга работа не могат да си намерят.

Недоволните заплашиха, че ще блокират основни булеварди в града, ако акциите продължат.

От своя страна кметът Калин Каменов настоява да се спазват правилата в града. Той обясни, че почти не е имало проверена каруца, която да е с документи и животното да е регистрирано. Не се спазвало и изискването водачът на каруцата да е със светлоотразителна жилетка. Правилата за движение по пътищата също не се спазвали.

Каменов изтъкна, че целта на забраната е да не се създават предпоставки за катастрофи. Често каруците се управляват от деца.

Градоначалникът обясни, че има фирми в региона, които търсят общи работници. Много от хората обаче изобщо не се съгласявали, защото там трябва да спазват правила и работно време.