Едва 933 лева са влезли в общинската хазна от такси за притежаване на кучета от началото на 2008 година, съобщава Бургас.инфо.

Размерът на налога, определен с решение на Общинския съвет е 40 лева за година. От него са освободени кучета на инвалиди, служебни кучета в организации на обществена издръжка, кучета, използвани от БЧК, кастрирани и ловни кучета.

Таксата се заплаща ежегодно до 31 март или в едномесечен срок от придобиване на кучето, когато е придобито след 31 март. Тя се събира от Дирекция "Местни приходи от данъци, такси и реклама" в Общината.

Според закона собствениците са длъжни да подадат декларация по образец в Дирекция "Евроинтеграция, устойчиво развитие и ООС", в тримесечен срок от датата на придобиване на куче. При подаване на декларацията се представя ветеринарномедицински паспорт на кучето и документ за платена такса.

Подалият декларация собственик получава метална марка с регистрационен номер. Тя се поставя на нашийника на кучето и се носи при извеждането му на разходка.

Официално в града има забранени зони за разходка на кучета.