Собствениците на сгради в Тютюневия град в Пловдив нямат интерес да поддържат сградите, които са културна и историческа ценност. Те имат интерес да задържат земята и да построят нещо върху нея. Това заяви пред БНР Манол Пейков – книгоиздател и член на УС на Фондация "Пловдив – 2019".

"Неслучайно бутнаха именно главната фасада, която е най-голямата ценност на сградата (бившият тютюнев склад - б.р.), за да поставят обществеността пред свършен факт. След това да кажат, че няма какво да се направи и "дайте сега да направим нещо ново на това място, така или иначе е паднало".

Лошото е, че в Тютюневия град има страшно много сгради, които са в ужасяващо състояние. Те са в ужасяващо състояние, не защото техните собственици, които са платили милиони, за да ги придобият, нямат пари да ги поддържат, а защото те нямат интерес да ги поддържат. Техният интерес е да запазят парцела и да построят нещо съвършено различно и то абсолютно в противовес на обществения интерес, каза той.

Според Пейков, трябва да се приближат интересите на общественост и собственици по чисто законов път.

"В законите ясно е записано, че това е паметник на културата – първо колективен, второ – индивидуален. На това място не могат да се строят сгради, по-високи от 4-5 етажа, по чисто градоустройствени съображения. С други думи – дори да предположим, че градската управа не е знаела, че тази сграда е паметник на културата и че е била заблудена, ти не можеш да издадеш строително разрешение за сграда, която е 17 етажа. Това е абсолютно немислимо", коментира представителят на Пловдив за културна столица.